LBS elev programmerar vid dator hemma.

VINST I KVAL INOM PROGRAMMERING

Alexander tävlade i Programmeringsolympiaden och hamnade på tredjeplats i årets onlinekval. Han sätter siktet på finalen som äger rum i Stockholm under januari. Alexander pluggar Spelutveckling på LBS i Göteborg.

Har du alltid haft intresse för programmering?
– Ja det har jag, det började tidigt! Båda mina föräldrar har alltid programmerat, och min pappa gör det fortfarande. Jag är självlärd och började programmera någonstans runt tvåan i grundskolan. Jag lånade en bok om att programmera Java och lärde mig utifrån den.

Programmeringsolympiaden kallas även för gymnasieSM i programmering. Elever i gymnasieåldern och även högstadieelever kan delta och anmäla sig till tävlingen. Det går att delta i kval som sker online eller på skolorna. Alexander berättar om hur det var att tävla.

– Det var stressigt! Men jag fixade en lösning som gav mig maxpoäng på det sista problemet som gjorde att att jag hamnade på tredje plats, berättar han.

Alexander sätter nu sikte mot finalen i Stockholm. De som hamnar i topp fyra får äran att representera Sverige i Indonesien.

– Siktar på att vinna eller hamna i topp fyra! Då får man åka till Indonesien och så får man får man tävla med ungdomar från hela världen. Det hade varit roligt!

Vilka grenar tävlar man i och hur tyckte du att det var?
– Det är som programmering fast det är väldigt mycket teori bakom det. Man ska implementera en algoritm som löser ett problem. Det som är utmanande är att hitta en lösning som är tillräckligt snabb, berättar han.

Hur förberedde du dig för att delta i Programmeringsolympiaden?
– När man tränar så satt jag själv och sökte upp gamla problem och övade på dem. Det visade sig vara användbart under tävlingen.

Har du några tips till elever som vill bli bättre på programmering?
– Det är bara att öva! Programmera massor. Det viktigaste är att det är roligt, och det krävs mycket tid och energi för att bli riktigt bra!