×
 

Hoppa till innehållet

OM LBS KREATIVA GYMNASIET JÖNKÖPING

Här flödar kreativitet och idéer

LBS Kreativa Gymnasiet Jönköping finns i kreativa lokaler precis vid stationen med utsikt mot vattnet. Här kommer du att få en gymnasieutbildning av hög kvalitet inom det Estetiska programmet eller Teknikprogrammet samtidigt som du ges en unik möjlighet att förverkliga dina drömmar om en karriär inom grafik-, medie-, webb-, e-sports och spelbranschen. Våra lärare är engagerade i att du ska nå dina drömmar inom framtidens kreativa branscher. Här blir du utmanad att sikta högt och förberedd för att studera vidare efter gymnasiet.

Det händer hos oss

Varje år har vi projektveckor där du fokuserat får göra projekt kopplat till din utbildning. Exempelvis utvecklar spelgrafiker och spelutvecklarna spel tillsammans. Vi arrangerar även LAN och andra aktiviteter under året. Våra elever gör också studieresor med ERASMUS+ till Córdoba, Spanien där vi besöker andra gymnasieskolor. Vi gör även studiebesök på högskolor och på olika utställningar i regionen och håller vernissage med elevarbeten runt om i Jönköping.

Branschkoppling

I Jönköping finns mängder av möjligheter för oss att integrera utbildningen med såväl medie- som spelbranschen. Vi har bra kontakt med våra tidigare elever som brukar komma och hälsa på oss och håller föreläsningar där de berättar om branschen. Redan på gymnasiet tar våra elever uppdrag inom foto-, film och streaming för olika aktörer i staden.

Gemenskap

På LBS får du gå med likasinnade elever som brinner för att skapa spel, grafik, musik, foto och film. Det skapar en fin gemenskap där alla brinner för samma sak, fast inom olika intressen. Vi har även ett alumn-nätverk där vi har bra kontakt med elever även efter deras examen.

Elever pysslar och skrattar vid ett runt bord.
 • Gemenskapen på skolan är väldigt bra. Det är en så pass liten skola så man får möjlighet att lära känna väldigt många, och så gott som alla är trevliga och väldigt respektfulla.

  Hannes åk 3

VANLIGA FRÅGOR

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om vår skola. Har du andra frågor är du varmt välkommen att kontakta oss.

 • Foto & Film, E-sport Estetiska programmet med inriktningen estetik och media hade år 2022 en medelpoäng på 238.5 och en antagningsgräns på 185 poäng.

  Kom ihåg att meritpoängen kan ändras från år till år beroende på hur många som söker programmet och vad för betyg de har!

 • Spelutveckling, App- och webbutveckling & Teknikprogrammet hade år 2022 en medelpoäng på 227.7 och en antagningsgräns på 157.5 poäng.

  Teknikprogrammet hade år 2021 en medelpoäng på 215.5 och en antagningsgräns på 127.5 poäng.

  Teknikprogrammet hade år 2020 en medelpoäng på 230.3 och en antagningsgräns på 172.5 poäng.

  Kom ihåg att meritpoängen kan ändras från år till år beroende på hur många som söker programmet och vad för betyg de har!

 • Vet du redan att vill söka till oss så gör du så här när antagningen öppnar:
  Logga in med hjälp av ditt lösenord på www.intag.skola.jonkoping.se
  * Välj vår skola, program och inriktning.
  * Ibland kan du behöva en sökkod. Den hittar du på varje inriktningssida för den utbildningen du är intresserad av.
  Vill du veta mer eller få hjälp med att söka får du gärna höra av dig till oss på skolan via jonkoping@lbs.se. Du kan också kontakta din SYV för mer information om ansökan.

 • I elevhälsan ingår bland annat kurator, specialpedagog och skolsköterska. Beroende på vilket sorts stöd en elev kan komma att behöva, har man möjlighet att kontakta någon av dessa personer. Utifrån det görs en bedömning på hur vi kan gå vidare på bästa sätt.

 • Ja, alla elever får låna en PC under de tre skolåren. Vid studenten brukar det finnas möjlighet att köpa loss datorn. Datorn är utrustad med alla program som behövs för undervisningen och som används i branschen.

 • Det är lite olika från dag till dag, men oftas har du dagar mellan 8:30 och 16:00.

 • Det är kommunen som brukar avgöra om du har rätt till busskort eller inte. Regeln är att om du bor minst 6 KM från skolan har du rätt till busskort.

 • Ja, skolan har en matsal där lunchen serveras dagligen.

 • Det är lite olika, men bland annat på Friskis och Svettis.

 • Vi finns på VÄSTRA STORGATAN 12, mitt i centrala Jönköping precis vid resecentrum. Här kan du ta en virtuell rundtur på skolan.

 • Efter att du får din preliminära gymnasieantagning på våren har du möjlighet att göra ändring i din gymnasieansökan. Varje region har olika datum för när du kan göra denna ändringen, perioden kallas för omval. Om du vill ha hjälp med att ändra om i ditt tidigare gymnasieval rekommenderar vi dig att du vänder dig till din SYV på din grundskola.

 • Vill du räkna ut vad du har för meritvärde kan du göra det på Gymnasiekoll.se. Där finns en räknare som enkelt hjälper dig att räkna ut din meritpoäng. Du kan även läsa mer om vad meritvärde är på sidan.

 • Förutom behörighetskraven finns inga lägsta krav på poäng för programmen, utan det beror på vilka andra som söker det året. På en utbildning med t.ex. 30 platser kommer de 30 med högst poäng in. Medelpoängen är medelvärdet av meritpoängen de 30 personerna har. Antagningsgräns är den lägsta poäng någon kom in på det året.

 • Du kan kontakta vår rektor eller studievägledaren för frågor om att byta till oss.

 • Ja, LBS Kreativa Gymnasiet är en fristående skola som ägs av AcadeMedia, norra Europas största utbildningsföretag. Totalt driver AcadeMedia drygt 140 gymnasieskolor i Sverige.

  Vad är en friskola?

  En friskola drivs av en annan ägare än en kommun eller ett landsting. Alla AcadeMedias friskolor är helt kostnadsfria. Alla har möjlighet att söka till en friskola, oavsett var man är folkbokförd. Ansökan och antagning av elever sker på samma sätt som på en kommunal skola. Friskolan har samma rättigheter och skyldigheter som andra skolor, vilket till exempelvis innebär att de, bland annat, följer skollagen när det gäller betygssättning.

 • LBS är en förkortning för Ljud- och Bildskolan.

 • Det går ca 250 elever på skolan.

VÅRA AWARDS

 • LBS E-SPORT AWARDS

  Varje år hålls LBS E-sport League som slutligen avgörs under E-sport Awards. Lagen får vara proffs för en dag medan de slåss om medaljerna.

  LBS e-sport awards logga.
 • LBS GAME AWARDS

  Ett event där vi hyllar våra spelgrafiker och spelutvecklare. Bidrag lämnas in till en jury som på kvällen för eventet korar vinnarna.

  LBS game awards logga.

MASTERCLASS

Masterclasses är det vi kallar våra gästföreläsningar, workshops och möten med branschen. Vi bjuder in personer som arbetar i eller studerar mot branscher relaterade till våra utbildningar. På så vis får du som elev inblick i arbetslivet och verklighetsförankring i din utbildning.

Elev står och pratar framför klassen och presenterar ett spel på storbildskärm.