Jonna Baker, alumn.

Alumnintervju: Jonna

Jonna Lilja  | LBS Student 2015 | Foto & film | Kristianstad

Jonna Lilja tog studenten från LBS Kristianstad 2015, Estetiska programmet, Foto och film. Idag frilansar hon som illustratör samtidigt som hon studerar konstvetenskap på universitet.

Vad mer har du gjort sedan studenten?
– Efter studenten flyttade jag direkt till Prag för att gå på en filmskola i 2 år, där fick jag lära mig att regissera, skriva manus och redigera film. Efter det flyttade jag vidare till Indien ett par år och sen tillbaka hem till Sverige igen. I arbetslivet har jag främst jobbat som frilansande illustratör på olika projekt. Många av mina kunder har varit kvinno- och människorättsorganisationer, men jag har även jobbat på ett projekt för Malmö Opera. Dessutom har jag varit tillbaka på LBS-skolan jag gick på under gymnasiet och jobbat en hel del, både som vikarie och som lärare i animation och digitalt skapande. 

Hur kände du när du skulle söka skola/jobb efter studenten?
– När jag ansökte till filmskolan i Prag krävdes det att man skickade med en film, ett eget verk. Jag kunde då använda mig av en film jag hade gjort under sista gymnasieåret och det var alltså med hjälp av den jag blev antagen. När jag väl skulle börja plugga på filmskolan, kändes det tryggt att jag redan hade en grundförståelse för film.

Tror du att estetutbildningen på LBS gett dig några fördelar på arbetsmarknaden?
– På LBS väljer man förutom ett program, också en inriktning och profil. Jag minns att jag till en början var rädd att det skulle kännas begränsande, men under mina år på skolan fick jag chans att prova på flera kreativa områden. Givetvis jobbade jag en hel del med film, som var min profilinriktning, men jag provade också på design, illustration och foto. Det gav mig en bred grundläggande kompetens, vilket jag har haft mycket användning av även efter gymnasiet. 

Vilka tips skulle du ge till någon som ska göra sitt gymnasieval nu?
Gymnasievalet kan kännas stressigt, det kanske känns som att du måste välja inför hela din framtid - men riktigt så extremt är det faktiskt inte! Välj någonting som verkar kul, det kommer göra studierna lättare i stunderna du känner dig skoltrött. På Estetiska programmet får man chans att utforska sin kreativitet under gymnasietiden, samtidigt öppnar man dörrarna för många framtida möjligheter både inom och utanför de kreativa branscherna. 

Fler artiklar