Eleven Hannes.

”JAG FÅR HÅLLA PÅ MED DET JAG ÄLSKAR ATT GÖRA”

Hannes går i tvåan på LBS Jönköping och pluggar App- och webbutveckling. Här berättar han om skolan, varför han sökte till LBS och topp tre anledningar till varför man borde söka.

Varför sökte du till LBS?
– Jag hörde först talas om LBS när jag skulle göra en presentation om mitt drömjobb under mellanstadiet, vilket var att bli programmerare. Jag tyckte att det lät jättebra att man både fick lära sig om programmering och i princip kunde vara anställningsbar efter studenten med den portfolio man får från projekten här, men också att man kan fortsätta plugga efteråt. Även om det inte är en självklarhet att jag fortsätter med programmeringen efter gymnasiet är det roliga tre år där jag får hålla på med det som är min passion just nu.

Varför valde du utbildningen du går och vad får du lära dig?
– Att jag ska gå någon form av teknisk utbildning har varit självklart nästan hela mitt liv. Att det blev app- och webbutveckling istället för spelutveckling har att göra med att jag såg det som en bredare utbildning. Istället för att jag skulle behöva nischa in mig på just spel och spelutveckling så skulle jag få lära mig fler olika tekniker och sammanhang för programmering. Det är också just det jag fått göra, hittills framför allt med fokus på webben. En av sakerna som jag haft problem med innan jag började på LBS var att jag hade svårt att strukturera upp och planera mina projekt vilket gjort att jag inte alltid fullföljt dem, men det är något jag får öva på på LBS.

Vad är det bästa med din utbildning?
– Det bästa med min utbildning är att jag får hålla på med det jag älskar att göra – programmering, så gott som varje dag. Dessutom har vi en fantastisk sammanhållning i vår klass som gör att det alltid är roligt att komma till skolan.

Vilka är de topp 3 anledningarna till varför man ska söka till LBS?
– Det är en liten skola, så man har möjlighet att få lära känna en väldigt stor del av skolan. Inom vissa program får man samarbeta över programgränserna vilket gör att man dels får lära känna ännu fler och att man förstår och respekterar vad de andra gör. Till exempel hade vi en profilvecka där alla lektioner bröts för att istället hålla på med ett programspecifikt projekt.

Alla lärare är väldigt lättillgängliga och vänliga, och man lär känna dem ganska väl. De vill en väl och de ger en möjlighet och inspiration att utvecklas, men man kan också snacka med dem om vad som helst och så gott som när som helst.

Skolan ger en möjlighet och uppmuntrar till att utforska sina egna intressen. Har man sedan tidigare erfarenhet av programmering kan man fördjupa sig på andra saker inom programmering, och är matematik ett specialintresse finns all möjlighet att delta i t.ex. skolornas matematiktävling.

Vad tycker du om gemenskapen på skolan?
– Gemenskapen på skolan är väldigt bra. Med tanke på att det är en så pass liten skola så får man möjlighet att lära känna väldigt många, och så gott som alla är trevliga och väldigt respektfulla. I reklamen och på öppet hus får man ofta höra talas om den så kallade LBS-andan, och även om det inte är så mycket tal om den på skolan så känns det att man ändå är en del av en härlig gemenskap.

Vad vill du göra efter studenten?
– Det är inte helt klart. Min tanke just nu är att ta ett sabbatsår för att utforska vad jag vill göra i framtiden, och då vill jag testa på att vikariera som lärare och arbeta som programmerare. Sedan är planen att vidareutbilda mig antingen som civilingenjör inom någon sorts datateknik eller som lärare i matematik.