×
 

Hoppa till innehållet

OM LBS KREATIVA GYMNASIET VÄXJÖ

VÅR SKOLA

LBS Växjö finns i kreativa lokaler på Regementsgatan 9 i Växjö, ett stenkast från järnvägsstationen. Vi har en mycket hög trivsel och gemenskap på skolan. Hos oss finns proffsiga och engagerade lärare med olika spetskompetenser, och som alla gör sitt bästa för att du ska få en utbildning som ligger i framkant. Vi använder oss av den senaste tekniken och programvaran, och i våra program ges du möjlighet att arbeta både praktiskt, kreativt, individuellt och i projekt. Vi tror att du skulle trivas hos oss och hoppas att även du vill bli LBS:are!

VÅRA UTBILDNINGAR

Vi erbjuder Estetiska programmet och Teknikprogrammet. Båda programmen ger dig både högskolebehörighet och en möjlighet att komma ut i arbetslivet direkt efter din gymnasieexamen. Inom programmen har vi profilerna spelgrafik, grafisk design, spelutveckling och app- och webbutveckling och vi erbjuder även e-sport som tillval. Hos oss får du en utbildning inom just de områden som intresserar dig.

Här kommer du att få en gymnasieutbildning av hög kvalitet samtidigt som du ges en unik möjlighet att förverkliga dina drömmar om en karriär inom de yrken och branscher som ställer krav på kunskaper i allt från grafik-, medie-, webb- eller spelutveckling.

STORT BEHOV I BRANSCHEN

Efter din gymnasieutbildning hos oss har du en gedigen grund för att bygga vidare på din kunskap för att professionellt kunna möta morgondagens allt större krav på olika kompetenser. Företag i Sverige och utomlands efterfrågar i hög grad kompetens från utbildningar som inriktar sig på skapande bildkonst, film, musik eller andra former av mediaproduktioner inte minst i kombination med de kompetensbehov som finns inom teknikbranschen. Behoven är stora inom datakunskap, artificiell intelligens och spelutveckling, men även inom programmering, användbarhet/design och IT-säkerhet.

Elever hänger bland rosa fåtöljer i korridoren.
 • Alla accepterar varandra och man får vara som man vill. Lärarna är snälla och hjälpsamma och det finns alltid personal att vända sig till.

  Ella Elev, spelgrafik

VANLIGA FRÅGOR

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om vår skola. Har du andra frågor är du varmt välkommen att kontakta oss.

 • Estetiska programmet med inriktningen bild och form hade år 2022 en medelpoäng på 225 och en antagningsgräns på 170 poäng.

  Estetiska programmet med inriktningen bild och form hade år 2021 en medelpoäng på 217 och en antagningsgräns på 145 poäng.

  Estetiska programmet med inriktningen bild och form hade år 2020 en medelpoäng på 219 och en antagningsgräns på 140 poäng.

  Kom ihåg att meritpoängen kan ändras från år till år beroende på hur många som söker programmet och vad för betyg de har!

 • Spelutveckling, App- och webbutveckling ochTeknikprogrammet hade år 2022 en medelpoäng på 246 och en antagningsgräns på 205 poäng.

  Teknikprogrammet hade år 2021 en medelpoäng på 221 och en antagningsgräns på 167 poäng.

  Teknikprogrammet hade år 2020 en medelpoäng på 230 och en antagningsgräns på 162 poäng.

  Kom ihåg att meritpoängen kan ändras från år till år beroende på hur många som söker programmet och vad för betyg de har!

 • Vet du redan att vill söka till oss så gör du så här när antagningen öppnar:
  *Logga in med hjälp av ditt lösenord på www.vaxjo.dexter-ist.com
  *Välj vår skola, program och inriktning.
  *Ibland kan du behöva en sökkod. Den hittar du på varje inriktningssida för den utbildningen du är intresserad av.

  Vill du veta mer eller få hjälp med att söka får du gärna höra av dig till oss på vaxjo@lbs.se eller kontakta din SYV för mer information om ansökan.

 • I elevhälsan ingår bland annat kurator, specialpedagog och skolsköterska. Beroende på vilket sorts stöd en elev kan komma att behöva, har man möjlighet att kontakta någon av dessa personer. Utifrån det görs en bedömning på hur vi kan gå vidare på bästa sätt.

 • Ja, alla elever får låna en PC under de tre skolåren. Vid studenten brukar det finnas möjlighet att köpa loss datorn. Datorn är utrustad med alla program som behövs för undervisningen och som används i branschen.

 • En vanlig dag kan börja 08.20 och sluta klockan 15.30. Sedan är inte alla dagar så långa. Vissa dagar börjar man lite tidigare och slutar tidigare och vissa dagar börjar man senare och slutar lite senare. Vi har oftast blockschema vilket innebär att vi jobbar längre stunder med samma ämne.

 • Ja, om du har längre än 7,5 km till skolan.

 • Ja! Matsalen är belägen i skolans lokaler.

 • Kursen Idrott & Hälsa hålls i skolan när det är teoretiska moment. När det är praktiska moment besöker vi olika anläggningar runt om i Växjö, beroende på vad det är för tillfälle i kursen.

 • Våra lokaler är på REGEMENTSGATAN 9, i de vackra och unika Lokstallarna.

 • Efter att du får din preliminära gymnasieantagning på våren har du möjlighet att göra ändring i din gymnasieansökan. Varje region har olika datum för när du kan göra denna ändringen, perioden kallas för omval. Om du vill ha hjälp med att ändra om i ditt tidigare gymnasieval rekommenderar vi dig att du vänder dig till din SYV på din grundskola.

 • Vill du räkna ut vad du har för meritvärde kan du göra det på Gymnasiekoll.se. Där finns en räknare som enkelt hjälper dig att räkna ut din meritpoäng. Du kan även läsa mer om vad meritvärde är på sidan.

 • Förutom behörighetskraven finns inga lägsta krav på poäng för programmen, utan det beror på vilka andra som söker det året. På en utbildning med t.ex. 30 platser kommer de 30 med högst poäng in. Medelpoängen är medelvärdet av meritpoängen de 30 personerna har. Antagningsgräns är den lägsta poäng någon kom in på det året.

 • Du kan kontakta vår rektor eller studievägledaren för frågor om att byta till oss.

 • Ja, LBS Kreativa Gymnasiet är en fristående skola som ägs av AcadeMedia, norra Europas största utbildningsföretag. Totalt driver AcadeMedia drygt 140 gymnasieskolor i Sverige.

  Vad är en friskola?

  En friskola drivs av en annan ägare än en kommun eller ett landsting. Alla AcadeMedias friskolor är helt kostnadsfria. Alla har möjlighet att söka till en friskola, oavsett var man är folkbokförd. Ansökan och antagning av elever sker på samma sätt som på en kommunal skola. Friskolan har samma rättigheter och skyldigheter som andra skolor, vilket till exempelvis innebär att de, bland annat, följer skollagen när det gäller betygssättning.

 • LBS är en förkortning för Ljud- och Bildskolan.

 • Ja, både Estetiska programmet och Teknikprogrammet ger högskolebehörighet och möjligheten att studera vidare på universitet och högskola efter studenten. Under gymnasietiden ges även två individuella val där man kan bredda sin behörighet genom att exempelvis lägga till en kurs i matematik eller språk.

VÅRA AWARDS

 • LBS E-SPORT AWARDS

  Varje år hålls LBS E-sport League som slutligen avgörs under E-sport Awards. Lagen får vara proffs för en dag medan de slåss om medaljerna.

  LBS e-sport awards logga.
 • LBS GAME AWARDS

  Ett event där vi hyllar våra spelgrafiker och spelutvecklare. Bidrag lämnas in till en jury som på kvällen för eventet korar vinnarna.

  LBS game awards logga.

MASTERCLASS

Masterclasses är det vi kallar våra gästföreläsningar, workshops och möten med branschen. Vi bjuder in personer som arbetar i eller studerar mot branscher relaterade till våra utbildningar. På så vis får du som elev inblick i arbetslivet och verklighetsförankring i din utbildning.

Elev står och pratar framför klassen och presenterar ett spel på storbildskärm.