×
 

Hoppa till innehållet

OM LBS KREATIVA GYMNASIET LUND

Här flödar kreativitet och idéer

Våra lokaler ligger i centrala Lund med bara några minuters promenad från Lunds centralstation. Här finns studios för många slags skapande: musik-, film-, foto-, och poddstudio. Här kan du välja mellan det Estetiska programmet och Teknikprogrammet som båda ger dig behörighet att plugga vidare efter gymnasiet. På LBS kommer du få en gymnasieutbildning av hög kvalitet samtidigt som du ges en unik möjlighet att förverkliga dina drömmar om en karriär inom grafik-, medie-, app-, musik- eller spelbranschen.

Det händer hos oss

Varje år har vi projektveckor där du fokuserat får göra projekt kopplat till din utbildning. Exempelvis utvecklar spelgrafiker och spelutvecklarna spel tillsammans. Vi arrangerar även LAN och andra aktiviteter under året.

Branschkoppling

I Lund finns mängder av möjligheter för oss att integrera utbildningen med såväl medie- som spelbranschen. Vi har samarbeten med högskolor och ger våra elever skarpa projekt för att testa på framtidens kreativa branscher redan på gymnasiet.

Gemenskap

På LBS får du gå med likasinnade elever som brinner för att skapa spel, grafik, musik, foto och film. Det skapar en fin gemenskap där alla brinner för samma sak, fast inom olika intressen.

Elever leer mot kameran och ritar tillsammans vid ett bord.
 • Trivsam och trygg miljö med väldigt bra lärare och utvecklade program, rekommenderar starkt!

  Elev

VANLIGA FRÅGOR

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om vår skola. Har du andra frågor är du varmt välkommen att kontakta oss.

 • Estetiska programmet med inriktningen Musikproduktion hade år 2022 en medelpoäng på 234 och en antagningsgräns på 200 poäng.

  Estetiska programmet med inriktningen Musikproduktion hade år 2021 en medelpoäng på 237 och en antagningsgräns på 202.5 poäng.

  Estetiska programmet med inriktningen Musikproduktion hade år 2020 en medelpoäng på 230 och en antagningsgräns på 185 poäng.

  Foto & film, Media – Beteende_ Estetiska programmet med inriktningen Estetik och media hade år 2022 en medelpoäng på 228 och en antagningsgräns på 200 poäng.

  Estetiska programmet med inriktningen Estetik och media hade år 2021 en medelpoäng på 235 och en antagningsgräns på 212.5 poäng.

  Estetiska programmet med inriktningen Estetik och media hade år 2020 en medelpoäng på 253 och en antagningsgräns på 205 poäng.

  Grafisk design, Spelgrafik Estetiska programmet med inriktningen Bild och form hade år 2022 en medelpoäng på 231 och en antagningsgräns på 170 poäng.

  Estetiska programmet med inriktningen Bild och form hade år 2021 en medelpoäng på 232 och en antagningsgräns på 182.5 poäng.

  Estetiska programmet med inriktningen Bild och form hade år 2020 en medelpoäng på 236 och en antagningsgräns på 190 poäng.

  Kom ihåg att meritpoängen kan ändras från år till år beroende på hur många som söker programmet och vad för betyg de har!

 • Design och produktutveckling (spelutveckling), Informations- och medieteknik (app- och webbutveckling) och Teknikprogrammet hade år 2022 en medelpoäng på 208.65.

  Teknikprogrammet hade år 2021 en medelpoäng på 226.6.

  Teknikprogrammet hade år 2020 en medelpoäng på 230.

  Kom ihåg att meritpoängen kan ändras från år till år beroende på hur många som söker programmet och vad för betyg de har!

 • Vet du redan att vill söka till oss så gör du så här när antagningen öppnar:
  * Logga in med hjälp av ditt lösenord på www.skanegy.se
  * Välj vår skola samt det program och inriktning du vill läsa. Ibland kan du behöva en sökkod. Den hittar du på varje inriktningssida för den utbildningen du är intresserad av.
  Vill du veta mer eller få hjälp med att söka får du gärna höra av dig till rektorn på skolan eller kontakta din SYV.

 • I elevhälsan ingår bland annat kurator, specialpedagog och skolsköterska. Beroende på vilket sorts stöd en elev kan komma att behöva, har man möjlighet att kontakta någon av dessa personer. Utifrån det görs en bedömning på hur vi kan gå vidare på bästa sätt.

 • Varje elev får låna en bärbar dator under de tre åren. Dell är det vanligaste märket, förutom för de elever som går musikproduktion som har MacBook.

 • En vanlig dag kan börja 08.30 och sluta klockan 16. Sedan är inte alla dagar så långa. Vissa dagar börjar man lite tidigare och slutar tidigare och vissa dagar börjar man senare och slutar lite senare.

 • Det brukar vara kommunen som avgör om man får busskort eller inte. Regeln brukar vara att man måste bo minst 6 KM från skolan för att ha rätt till busskort. Om man trappar bort sitt busskort eller får andra problem är det din hemkommun som ska kontaktas.

 • Ja, skolan har en matsal där lunch serveras dagligen.

 • Ca 25-30 elever i varje klass, beroende på program.

 • Vi hyr gym och idrottshallar på ett flertal ställen i Lund, beroende på aktivitet och tillfälle i kursen.

 • Vi finns på BREDGATAN 10. Skolan ligger väldigt centralt med gångavstånd till massor av caféer och mitt emot Lunds stadsbibliotek, med mindre än 5 minuter att gå från centralen. Här kan du gå en 3D-tur i skolans lokaler.

 • Efter att du får din preliminära gymnasieantagning på våren har du möjlighet att göra ändring i din gymnasieansökan. Varje region har olika datum för när du kan göra denna ändringen, perioden kallas för omval. Om du vill ha hjälp med att ändra om i ditt tidigare gymnasieval rekommenderar vi dig att du vänder dig till din SYV på din grundskola.

 • Vill du räkna ut vad du har för meritvärde kan du göra det på Gymnasiekoll.se. Där finns en räknare som enkelt hjälper dig att räkna ut din meritpoäng. Du kan även läsa mer om vad meritvärde är på sidan.

 • Förutom behörighetskraven finns inga lägsta krav på poäng för programmen, utan det beror på vilka andra som söker det året. På en utbildning med t.ex. 30 platser kommer de 30 med högst poäng in. Medelpoängen är medelvärdet av meritpoängen de 30 personerna har. Antagningsgräns är den lägsta poäng någon kom in på det året.

 • Du kan kontakta vår rektor eller studievägledaren för frågor om att byta till oss.

 • Ja, LBS Kreativa Gymnasiet är en fristående skola som ägs av AcadeMedia, norra Europas största utbildningsföretag. Totalt driver AcadeMedia drygt 140 gymnasieskolor i Sverige.

  Vad är en friskola?

  En friskola drivs av en annan ägare än en kommun eller ett landsting. Alla AcadeMedias friskolor är helt kostnadsfria. Alla har möjlighet att söka till en friskola, oavsett var man är folkbokförd. Ansökan och antagning av elever sker på samma sätt som på en kommunal skola. Friskolan har samma rättigheter och skyldigheter som andra skolor, vilket till exempelvis innebär att de, bland annat, följer skollagen när det gäller betygssättning.

 • LBS är en förkortning för Ljud- och Bildskolan.

 • Det går ca 400 elever på skolan.

VÅRA AWARDS

 • LBS E-SPORT AWARDS

  Varje år hålls LBS E-sport League som slutligen avgörs under E-sport Awards. Lagen får vara proffs för en dag medan de slåss om medaljerna.

  LBS e-sport awards logga.
 • LBS GAME AWARDS

  Ett event där vi hyllar våra spelgrafiker och spelutvecklare. Bidrag lämnas in till en jury som på kvällen för eventet korar vinnarna.

  LBS game awards logga.

MASTERCLASS

Masterclasses är det vi kallar våra gästföreläsningar, workshops och möten med branschen. Vi bjuder in personer som arbetar i eller studerar mot branscher relaterade till våra utbildningar. På så vis får du som elev inblick i arbetslivet och verklighetsförankring i din utbildning.

Elev står och pratar framför klassen och presenterar ett spel på storbildskärm.