Estetiska programmet i Kristianstad.

Estetiska programmet på LBS Kreativa Gymnasiet i Kristianstad

Här på LBS gymnasium i Kristianstad kan du läsa det Estetiska programmet och välja mellan flera spännande och kreativa fördjupningar.

Estetiska programmet och högskolebehörighet

Gymnasieprogrammet Estetiska programmet ger grundläggande högskolebehörighet och förbereder för vidare studier på högskola och universitet. Programmet innehållet också två individuella val där du kan bredda din högskolebehörighet genom att lägga till exempelvis mer matematik.

Vem passar på Estet?

Du som är kreativ och vill blanda upp de teoretiska kurserna med kreativitet passar på programmet. Eftersom du får högskolebehörighet behöver du inte veta vad du vill göra i framtiden och efter studenten. Estetiska programmet förbereder dig för vidare studier och håller alla framtida dörrar öppna. Se våra inriktningar här.

Program, inriktning och profil

På LBS gymnasium i Kristianstad väljer du både program, inriktning och profil. Program och inriktning är nationella och innehåller samma kurser oavsett vilken skola du läser på. Alltså är Estetiska programmet ett nationellt program där det finns bestämda programspecifika kurser, som alla som går ett estetiskt program läser.

Profilen är det som skiljer utbildningen från andra. På LBS Kreativa Gymnasiet läser du kurser kopplade till profilen, eller fördjupningen som det också kallas. Det kan exempelvis vara spännande kurser i animation eller digitalt skapande. Du kan läsa mer om vilka kurser som ingår på varje profils sida.

Efter programmet

Efter Estetiska programmet kan du som sagt studera vidare på högskola och universitet. Men det finns också flera yrkesutbildningar som du kan komma att ha ett riktigt försprång till. Många yrkeshögskolor som utbildar för kreativa branscher har också antagningsprover, och efter tre år på Estetiska programmet på LBS Kristianstad kan du ha en välfylld portfolio och vara redo för antagningsprover inom din profil.

Det finns också många exempel på före detta LBS-elever som gått direkt in i branschen efter studenten. Du kan läsa mer om programmet och de specifika examensmålen på Skolverkets hemsida.

SNABBFAKTA

Sökkod: ES
Behörighet: Högskoleförberedande
 • Våra inriktningar: Estetik och media & Bild och formgivning

FRAMTIDA YRKEN

Relaterade yrken: Grafisk designer, spelgrafiker, art director, fotograf, producent, musikproducent, konstnär, grafiker, e-sportare, eventkoordinator, content creator, marknadsförare, visualiserare m.m.
  • "Det bästa är att jag kan göra något jag gillar och samtidigt öppna möjligheter för mig i framtiden. Något som bara var en hobby innan och nu spenderar jag mina skoldagar med att göra det."

   Hanna Spelgrafik, åk 2

  VÅRA INRIKTNINGAR Programutbudet gäller studiestart 2024

  Inom Estetiska programmet erbjuder vi flera kreativa och spännande profiler.

  • E-sport

   • Program
    • Estetiska programmet
   • Inriktning
    • Estetik och media
   En 3D-modellerad figur gjord av mörkgrå pixlar dansar i en gaming-setup-miljö.
  • Spelgrafik

   • Program
    • Estetiska programmet
   • Inriktning
    • Bild och formgivning
   En 3D-modellerad gul figur dansar i en gul miljö på en spelkontroll med pennor i bakgrunden.

  VI HAR OCKSÅ TEKNIKPROGRAMMET

  På LBS Kristianstad har vi också Teknikprogrammet med spännande profiler. Läs mer om det här!