×
 

Hoppa till innehållet

Vanliga frågor

Här hittar du vanliga frågor och svar om vår skola.

Vanliga frågor och svar

 • Utbudet kan skilja sig något från år till år. Ställ gärna frågan på öppet hus eller kontakta oss för att få reda på det aktuella utbudet! Du kan läsa mer om vad individuella val innebär här.

 • Estetiska programmet med inriktning Bild och formgivning hade 2024 ett medelvärde på 224.8 poäng och ett lägsta värde på 160 poäng.

  Estetiska programmet med inriktning Estetik och media hade 2024 ett medelvärde på 231.7 poäng och ett lägsta värde på 167.5 poäng.

  Estetiska programmet med inriktning Musik hade 2024 ett medelvärde på 239.1 poäng och ett lägsta värde på 185 poäng.

  Kom ihåg att meritvärdet skiljer sig från år till år och beror på hur många som söker programmet och hur högt meritvärde de har.

 • Teknikprogrammet på LBS hade år 2024 ett medelvärde på 214.5 poäng och ett lägsta värde på 152.5.

  Kom ihåg att meritvärdet skiljer sig från år till år och beror på hur många som söker programmet och hur högt meritvärde de har.

 • Vet du redan att vill söka till oss så gör du så här när antagningen öppnar:

  Logga in med hjälp av ditt lösenord på www.gymnasiewebben.nykoping.se
  *Välj vår skola, program och inriktning.
  *Ibland kan du behöva en sökkod. Den hittar du på varje inriktningssida för den utbildningen du är intresserad av.
  Vill du veta mer eller få hjälp med att söka får du gärna höra av dig till nykoping@lbs.se eller kontakta din SYV för mer information om ansökan.

 • I elevhälsan ingår bland annat kurator, specialpedagog och skolsköterska. Beroende på vilket sorts stöd du kan komma att behöva, har du möjlighet att kontakta någon av dessa personer. Efter att du träffat någon av oss görs en bedömning på hur vi kan hjälpa dig vidare på bästa sätt.

 • Ja, alla elever får låna en dator. Elever på estetiska programmet använder MacBook Air och eleverna på teknikprogrammet får låna en PC. Efter tredje året brukar det finnas möjlighet att köpa ut datorn. Oavsett PC eller Mac är datorn utrustad med alla program som behövs för undervisningen och som används i branschen.

 • Våra scheman skiljer sig från dag till dag, vissa dagar börjar man lite tidigare och slutar tidigare och andra dagar börjar man senare och slutar lite senare.. Man kan börja som tidigast 08.30 och sluta som senast klockan 16.

 • Om du bor mer än 6 KM från skolan har du rätt till busskort.

 • Ja, på skolan finns en matsal där lunchen serveras varje dag. Skolmaten kommer från Skolfood, catering.

 • Under de fysiska delarna idrottar vi huvudsakligen i Gumshallen. Men utöver det hyr vi även in oss på olika platser för att få en omväxlande upplevelse av idrotten. Simhall, bandy, dans eller fäktning. Hos oss får du prova på massor av olika aktiviteter helt enkelt. De teoretiska kursmomenten genomförs på skolan.

 • Vi finns på Nytorget 9A, i nyrenoverade lokaler!

 • Efter att du får din preliminära gymnasieantagning på våren har du möjlighet att göra ändring i din gymnasieansökan. Varje region har olika datum för när du kan göra denna ändringen, perioden kallas för omval. Om du vill ha hjälp med att ändra om i ditt tidigare gymnasieval rekommenderar vi dig att du vänder dig till din SYV på din grundskola.

 • Vill du räkna ut vad du har för meritvärde kan du göra det på Gymnasiekoll.se. Där finns en räknare som enkelt hjälper dig att räkna ut din meritpoäng. Du kan även läsa mer om vad meritvärde är på sidan.

 • Förutom behörighetskraven finns inga lägsta krav på poäng för programmen, utan det beror på vilka andra som söker det året. På en utbildning med t.ex. 30 platser kommer de 30 med högst poäng in. Medelpoängen är medelvärdet av meritpoängen de 30 personerna har. Antagningsgräns är den lägsta poäng någon kom in på det året.

 • Du kan kontakta vår rektor eller studievägledaren för frågor om att byta till oss.

 • Ja, LBS Kreativa Gymnasiet är en fristående skola som ägs av AcadeMedia, norra Europas största utbildningsföretag. Totalt driver AcadeMedia drygt 140 gymnasieskolor i Sverige.

  Vad är en friskola?

  En friskola drivs av en annan ägare än en kommun eller ett landsting. Alla AcadeMedias friskolor är helt kostnadsfria. Alla har möjlighet att söka till en friskola, oavsett var man är folkbokförd. Ansökan och antagning av elever sker på samma sätt som på en kommunal skola. Friskolan har samma rättigheter och skyldigheter som andra skolor, vilket till exempelvis innebär att de, bland annat, följer skollagen när det gäller betygssättning.

 • LBS är en förkortning för Ljud- och Bildskolan.

 • Det går ca 200 elever på skolan.

 • Ja, både Estetiska programmet och Teknikprogrammet ger högskolebehörighet och möjligheten att studera vidare på universitet och högskola efter studenten. Under gymnasietiden ges även två individuella val där man kan bredda sin behörighet genom att exempelvis lägga till en kurs i matematik eller språk.

FICK DU INTE SVAR PÅ DIN FRÅGA?

Vi svarar gärna på dina frågor och funderingar. Välkommen att kontakta oss!