WEBBUTVECKLARE
Alla företag har idag en webbsida och mycket av handeln sker på webben. Efterfrågan på webbutvecklare är alltså stor och de behövs inom många olika branscher. Så man kan säga att det är ett säkert kort inför framtiden. Men vad gör egentligen en webbutvecklare och är det svårt att komma in i yrket? Om du funderar på ifall webbutvecklare är ett yrke för dig ska du absolut läsa vidare.
Utbildning för att bli webbutvecklare
Att jobba som webbutvecklare kräver ingen yrkesexamen. En kan lära sig grunderna helt på egen hand men det kan bli svårt att hitta de första ingångarna till jobb om du inte har bevis på avklarad teoretisk utbildning. På gymnasienivå finns utbildningen app- och webbutveckling på LBS. Det är en del av teknikprogrammet och där får du lära dig om allt från gränssnittsdesign och UX-design till webbutveckling och webbserverprogrammering.
Plugga till utvecklare efter gymnasiet
Det finns också möjlighet att studera till webbutvecklare på eftergymnasial nivå. Till exempel kan du läsa systemvetenskap på en mängd olika universitet och högskolor runt om i landet. Du kan också välja att gå en yrkeshögskoleutbildning till exempel på EC Utbildning eller Teknikhögskolan för att snabbt få praktiska kunskaper.
När du är nyexaminerad börjar du som junior utvecklare
Att vara junior inom branschen har egentligen inget med din ålder att göra. Även fast det är vanligare att en junior webbutvecklare är ung så betyder det bara att hen är nyexaminerad och inte har så mycket erfarenhet. För det fungerar i teknikvärlden på samma sätt som i de flesta branscher – du kan bara lära dig så mycket genom att plugga, resten måste du förstå genom att uppleva det.
Lön för juniora och seniora webbutvecklare
Att vara junior webbutvecklare påverkar såklart också lönen. Du kan fråga efter mer ersättning för ditt arbete ju mer senior du blir inom fältet. Andra saker påverkar också din lön, till exempel vilken efterfrågan det finns på personer med just din kunskap och dina erfarenheter i din stad. Hur mycket ansvar du har påverkar såklart också. Enligt Statistiska Centralbyrån ligger lönen för webbutvecklare mellan 29.000 och 56.000 kr/mån. Då får man ha i åtanke att både lägre och högre löner finns.
Skapa webbsidor, system eller en webbshop
Webbutvecklare är ett brett yrke där det gäller att vara bra på problemlösning. Det passar dig som är teknikintresserad och gillar att spendera tid på internet. Du behöver också vara noggrann i ditt arbete och nyfiken på nya lösningar och tekniker. Ibland säger man skämtsamt att nya innovationer drivs av utvecklarnas egen lathet – alltså att man hela tiden letar efter det enklaste sättet att utföra sina uppgifter. Men i grund och botten är yrket väldigt varierande. Alla företag kommer vilja ha olika delar av sin verksamhet på webben. För ett företag kanske du skapar en blogg och för ett annat en webbshop för E-handel.
Kommunikation är viktigt oavsett om du jobbar på ett företag eller har enskild firma
Att jobba som webbutvecklare innebär i teorin att du kan utföra ditt arbete från var som helst i världen, så länge du har en dator och tillgång till internet. Det är många webbutvecklare som startar enskild firma och frilansar. Men en sak som alla kanske inte tänker på när de söker sig mot yrket är att det krävs att du har goda färdigheter i kommunikation. Det kommer sig av att du nästan alltid ska leverera en produkt åt någon annan som kanske inte är så insatt i teknikbranschen. Ni måste då komma överens om till exempel vilken funktionalitet webbplatsen ska ha utan att beställaren egentligen förstår vad ditt arbete innebär.
Jobba som webbutvecklare på en webbyrå
Det finns företag som sysslar med webbutveckling åt andra, de kallas webbyråer. På en webbyrå jobbar webbutvecklare som är specialiserade på front-end utveckling och back-end utveckling. På webbyråer jobbar det också oftast content creators, som kanske sysslar med att till exempel skriva text i form av copywriting eller producerar filmer och annat. Dessutom finns det oftast grafiska designers som skapar det visuella materialet. Teamet leds oftast av en sorts projektledare som kan ha projektledning som egen roll eller också vara specialiserad inom ett visst ämne.
Hur är det att plugga webbutveckling på LBS?
Vi har frågat en tidigare elev på LBS hur det är att läsa webbutveckling på LBS. Webbutveckling ingår i programmet app- och webbutveckling som i sin tur baseras på teknikprogrammet.
“Att studera webbutveckling är ungefär som att börja studera det engelska språket för första gången. En börjar med att lära sig förstå helt främmande “ord” som i praktiken är grunden för det fria internet vi är vana vid. Som app- och webbutvecklare på LBS lär en sig allt ifrån vad som fungerar i praktiken men även hur en på ett kreativt sätt kan anpassa webben. Förståelsen byggs inte på en dag utan utvecklas genom hela den högskoleförberedande utbildningen. Vi går igenom gränssnittsdesign, webbutveckling och webbserverprogrammering i kronologisk ordning för att förstå relationen mellan front-end och back-end utveckling.”
Hur är det att jobba som webbutvecklare?
Samma tidigare elev jobbar nu som webbutvecklare och projektledare och vi undrade om han hade några insikter kring hur jobbet och vardagen ser ut:
“Att jobba med webbutveckling är egentligen ett sätt att lära sig webbutveckling. Du kan på papper från ett gymnasium eller högskola skapa en webbsida men det är en helt annan fråga ifall du kan skapa en aktuell webbsida. En aktuell webbsida innebär en sida som följer de absolut senaste trenderna i effektiv webbutveckling som möter behov hos den målgrupp sidan är till för. En målgrupp kan vara gymnasieelever, pensionärer eller vem som helst. Att greppa webbutveckling i ett paket är inte lätt eftersom det finns oräkneligt många olika sätt att göra det på. En bra grund är att lära sig HTML, CSS och JavaScript därefter är inlärningsprocessen inte alltför komplicerad.”
Vill du veta mer? Anmäl ditt intresse till en av våra utbildningar eller en av våra skolor så hör vi av oss! Ett bra sätt att få svar på många frågor samtidigt är att vara elev för en dag eller besöka öppet hus på LBS. Välkommen!