×
 

Hoppa till innehållet

Vanliga frågor

Här hittar du vanliga frågor och svar om vår skola.

Vanliga frågor och svar

 • Estetiska programmet med inriktning Bild och form hade år 2022 en medelpoäng på 206 och en antagningsgräns på 150 poäng.

  Estetiska programmet med inriktning Estetik och media hade år 2022 en medelpoäng på 203 och en antagningsgräns på 130 poäng. 

  Estetiska programmet med inriktning Bild och form hade år 2021 en medelpoäng på 231 och en antagningsgräns på 127.5 poäng.

  Estetiska programmet med inriktning Estetik och media hade år 2021 en medelpoäng på 202 och en antagningsgräns på 150 poäng.

  Kom ihåg att meritpoängen kan ändras från år till år beroende på hur många som söker programmet och vad för betyg de har!

 • Teknikprogrammet med inriktningarna Systemutveckling och Spelutveckling hade år 2022 en medelpoäng på 226 och en antagningsgräns på 132.5 poäng.

  Teknikprogrammet med inriktningarna Systemutveckling och Spelutveckling hade år 2021 en medelpoäng på 228 och en antagningsgräns på 155 poäng.

  Teknikprogrammet med inriktningarna Systemutveckling och Spelutveckling hade år 2020 en medelpoäng på 216 och en antagningsgräns på 145 poäng.

  Kom ihåg att meritpoängen kan ändras från år till år beroende på hur många som söker programmet och vad för betyg de har!

 • Vet du redan att vill söka till oss så gör du så här när antagningen öppnar:

  Logga in med hjälp av ditt lösenord på www.gymnasiestudera.se
  *Välj vår skola, program och inriktning.
  *Ibland kan du behöva en sökkod. Den hittar du på varje inriktningssida för den utbildningen du är intresserad av.
  * Vill du veta mer eller få hjälp med att söka får du gärna höra av dig till oss på skolan via linkoping@lbs.se eller kontakta din SYV för mer information om ansökan.

 • I elevhälsan ingår bland annat kurator, specialpedagog och skolsköterska. Beroende på vilket sorts stöd en elev kan komma att behöva, har man möjlighet att kontakta någon av dessa personer. Utifrån det görs en bedömning på hur vi kan gå vidare på bästa sätt.

 • Ja, alla elever får låna en PC under de tre skolåren. Vid studenten brukar det finnas möjlighet att köpa loss datorn. Datorn är utrustad med alla program som behövs för undervisningen och som används i branschen.

 • I karaktärskurserna jobbar eleverna i längre pass som ofta sträcker sig över hela förmiddagen eller eftermiddagen. I de gymnasiegemensamma kurserna såsom t.ex. svenska, matematik och engelska har eleverna lektioner om cirka 1 h och 20 minuter. Rasterna varierar i längd.

 • För att vara berättigad ett busskort behöver du vara folkbokförd i Östergötlands län eller i Tranås, bo minst 6 km från skolan samt inte få inackorderingsbidrag samtidigt. Kortet gäller endast t.o.m. vårterminen det år som du fyller 20 år. Om du är folkbokförd i en kommun utanför Östergötlands län eller Tranås, som t.ex. Askersund, Nyköping eller Västervik, behöver du själv kontakta din hemkommun för mer information om vad som gäller.

 • Skolan har ingen egen matsal, utan eleverna äter skollunch på restaurang Palatset. Där serveras alltid dagens rätt, salladsbuffé samt veckans pastarätt.

 • Idrottsundervisningen utgår från Actic i stan.

 • Skolan ligger i fräscha lokaler på BADHUSGATAN 5, i samma byggnad som mediehuset Corren, på gångavstånd från stationen.

 • Efter att du får din preliminära gymnasieantagning på våren har du möjlighet att göra ändring i din gymnasieansökan. Varje region har olika datum för när du kan göra denna ändringen, perioden kallas för omval. Om du vill ha hjälp med att ändra om i ditt tidigare gymnasieval rekommenderar vi dig att du vänder dig till din SYV på din grundskola.

 • Vill du räkna ut vad du har för meritvärde kan du göra det på Gymnasiekoll.se. Där finns en räknare som enkelt hjälper dig att räkna ut din meritpoäng. Du kan även läsa mer om vad meritvärde är på sidan.

 • Förutom behörighetskraven finns inga lägsta krav på poäng för programmen, utan det beror på vilka andra som söker det året. På en utbildning med t.ex. 30 platser kommer de 30 med högst poäng in. Medelpoängen är medelvärdet av meritpoängen de 30 personerna har. Antagningsgräns är den lägsta poäng någon kom in på det året.

 • Du kan kontakta vår rektor eller studievägledaren för frågor om att byta till oss.

 • Ja, LBS Kreativa Gymnasiet är en fristående skola som ägs av AcadeMedia, norra Europas största utbildningsföretag. Totalt driver AcadeMedia drygt 140 gymnasieskolor i Sverige.

  Vad är en friskola?

  En friskola drivs av en annan ägare än en kommun eller ett landsting. Alla AcadeMedias friskolor är helt kostnadsfria. Alla har möjlighet att söka till en friskola, oavsett var man är folkbokförd. Ansökan och antagning av elever sker på samma sätt som på en kommunal skola. Friskolan har samma rättigheter och skyldigheter som andra skolor, vilket till exempelvis innebär att de, bland annat, följer skollagen när det gäller betygssättning.

 • LBS är en förkortning för Ljud- och Bildskolan.

 • Det går ca 175 elever på skolan.

 • Ja, både Estetiska programmet och Teknikprogrammet ger högskolebehörighet och möjligheten att studera vidare på universitet och högskola efter studenten. Under gymnasietiden ges även två individuella val där man kan bredda sin behörighet genom att exempelvis lägga till en kurs i matematik eller språk.

FICK DU INTE SVAR PÅ DIN FRÅGA?

Vi svarar gärna på dina frågor och funderingar. Välkommen att kontakta oss!